Return to site

Kortkommandon

Ska det gå fort? Bli duktig på dessa kortkommandon och spar tid varje dag

 

Vi får ofta frågan om vi kan hjälpa till med tips för att få färre e-post meddelanden. Vi har både goda nyheter och dåliga nyheter. Den goda nyheten är: Ja, vi kan. Vi vet två effektiva sätt att minska antalet e-postmeddelande. Ett är att själv skicka mindre e-post, och det andra är att byta till ett annat jobb. Låt oss anta att båda alternativen inte är så lockande. Nu kommer de dåliga nyheterna. Utvecklingen visar att du troligen kommer få 30 % mer e-post nästa år.

 

 

Så istället för fokusera på att få färre e-postmeddelanden, vill vi lära ut hur du kan hantera den stora mängden e-post du får mer effektivt. Det är därför vi ägna ett helt avsnitt i utbildningen åt kortkommandon. Utöver att förbättra dina skrivhastighet, är detta ett av de bästa sätten att bli snabbare på att hantera e-posten (och kommer att spara dig energi, också).

 

 

Här vill vi dela med oss av våra favorit kortkommandon för Outlook, Gmail och andra e-post program. Vi rekommenderar att du provar varje kortkommando samtidigt som du går igenom listan, så att du lär dig hur de fungerar. Det finns en utskrivbar Email Handyman Linjal som innehåller de flesta av dessa kortkommandon. Vi kommer också att visa hur du kan lära dig nya genvägar i flera andra datorprogram.

 

Outlook

 

Outlook har några fantastiska kortkommandon. De flesta människor kan Ctrl+C, Ctrl+V och Ctrl+P etc. När jag frågar dem genvägen för Sök, som jag ofta gör mer än 20 gånger per dag, är de få som kan det korkommanot. Vilket är lite synd eftersom jag t.ex. endast skriver ut ca 2 mejl per månad!

 

 

Vi rekommenderar att du laddar ner Email Handyman Linjalen och lär dig några användbara kortkommandon, särskilt möjligheten att flytta e-post meddelande till en mapp som du gör med Ctrl+Skift+V.

 

För att komma igång, med en egen bra lista, har vi valt ut våra tio favorit kortkommandon i Outlook (för en utskrivbar version vänligen ladda ner Email Handyman Linjalen).

 

Våra tio i topp kortkommandon i Outlook är:

 1. (Shift) Blanksteg => läsa mejl i förhandsgranskningsfönstret
 2. Ctrl+Shift+V => flytta mejl
 3. Ctrl+E => sök
 4. Ctrl+N => skapa nytt
 5. Ctrl+R => svara
 6. Ctrl+Shift+R => svara alla
 7. Ctrl+F => vidarebefordra
 8. Ctrl+Enter => skicka
 9. Ctrl+Z => ångra senaste åtgärden
 10. Ctrl+1/2/3 => visa Inkorg/Kalender/Kontakter

Gmail

 

I Gmail är kortkommandon inaktiverade som standard. Detta är förnuftigt på grund av att det finns begränsningar i hanteringen av din e-post i en webb-läsare. Men när du slår på dem under Kugghjulet, Inställningar, Allmänt är de mycket användbara och blir tillgängliga för en effektiv hantering av din Inkorg.

 

En lathund för Gmail behövs egentligen inte, eftersom den alltid finns tillgänglig under dina fingertoppar. Genom att t.ex. markera ett mejl och trycka på tangenten "?" frågetecken, kommer Gmail att visa dig en fullständig lista över tillgängliga kortkommandon.

Våra tio i topp kortkommandon i Gmail är:

 1. Enter => öppna meddelande
 2. v => flytta meddelande
 3. / => flytta markören till "Sök" rutan
 4. c => skapa nytt
 5. => svara
 6. => svara alla
 7. => vidarebefordra
 8. Ctrl + Enter => skicka
 9. => ångra
 10. => visa kortkommandon

Mail för Mac

 

Även Mail för Mac har bra kortkommandon är det en utmaning att använda tangentbordet för att flytta e-postmeddelanden från en mapp till en annan. Om du bara har ett e-postkonto kan du komma undan genom att markera de fyra åtgärdsmapparna som "favorit mappar" och sedan använda Ctrl + Cmd och ett nummer för välja mapp för att flytta meddelanden.

 

Det har dock sina nackdelar och därför gillar vi programmet MsgFiler, som är en plugin, vilket gör att du kan skapa dina egna kortkommandon och bli super snabb på att flytta e-postmeddelanden mellan mappar.   

Våra tio i topp kortkommandon i Mail för Mac är:

 1. (Shift) Space => läsa mail i förhandsgranskningsfönstret
 2. Cmd+Opt+F => sök
 3. Cmd+N => skapa nytt
 4. Cmd+R => svara
 5. Cmd+Shift+R => svara alla
 6. Cmd+Shift+F => vidarebefordra
 7. Cmd+Shift+D => skicka
 8. Cmd+Z => ångra
 9. Ctrl+W => stäng

Lotus Notes

 

I Lotus Notes är det ganska besvärligt att flytta e-postmeddelanden mellan mappar med tangentbordet men det finns några bra kortkommandon som vi rekommenderar. 

 

Våra tio i topp kortkommandon i Lotus Notes är:

 1. Ctrl+M => nytt meddelande
 2. Ctrl+F => söka och ersätta text
 3. Ctrl+F8 => gå till andra öppna fönster
 4. Alt+1 => skicka e-post
 5. Alt+2 => svara
 6. Alt+3 => svara alla
 7. Alt+4 => vidarebefordra
 8. Insert => växla mellan läs- och olästa meddelande
 9. Ctrl+Z => ångra senaste åtgärden
 10. Esc => stäng objektet/fönster

Andra klienter och smarta telefoner

 

Vi har utbildat i många e-post program inklusive Groupwise, iPads och Eudora. Det finns däremot två till listor med kortkommandon som vi tycker är bra för fler användare; Blackberry och iPad + tangentbord. Om du har frågor om kortkommandon i övriga program så kontakta oss gärna.

 

 

OBS! Ett av våra favorit kortkommandon är F1 (Hjälp) som finns i många program du som använder. Sök efter ”kortkommandon” för att lära dig fler kortkommandon i det aktuella programmet.

 

Blackberry

 

Om du ändrar inställningarna för din e-post på din Blackberry telefon kommer det hjälpa dig att hantera meddelandena effektivare.

  1. För att inte visa arkiverade och skickade meddelande, gå till menyn - Alternativ - allmänt - inställningar - Visa arkiverat/skickat och ändra till Nej. Detta kommer att städa upp din brevlåda så den likna din inkorg.
  2. Ställ in så att om du tar bort ett meddelande på din Blackberry att det även raderas i din Inkorg går till Meny - Alternativ – Epost -modifiering - och ändra funktionen till att ta bort både på Blackberry och servern.
  3. För att arkivera e-postmeddelanden i dina åtgärdsmappar eller arkiverade objekt tryck på i-tangenten. Detta kommer att ta upp din lista över mappar och du kan därefter flytta e-post till önskad mapp.

iPad + externt tangentbord

 

Hantering av e-post på plattor är faktiskt mycket effektivt. Först och främst efter som plattor gör det mindre sannolikt att du gör flera saker samtidigt. Och för det andra eftersom de e-postprogram på plattor enkelhet har byggts för slutanvändaren.

 

 

En nackdel är bristen på ett riktigt tangentbord, men fler och fler människor har börjat med att använda ett externt tangentbord för snabbare textinmatning. Vi gillar kombinationen plattor + tangentbord för den dagliga bearbetningen av e-post och anser att möjligheten att använda kortkommandon är till stor hjälp.

 

Företaget Lifehacking har sammanställt en fullständig lista över tangentbordskortkomandon för iPad som verkligen är värt att titta igenom eller skriva ut. Om du har en annan PC platta rekommenderar vi att göra en Google sökning på plattans namn + ordet kortkommandon för att hitta listor som kommer att hjälpa dig.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly